top of page

Anna wint eerste nationale titel

Het was een van de weinige titels die nog op haar lijstje ontbrak: Nederlands kampioen. Maar ook die heeft Anna zaterdag aan haar palmares toegevoegd. In een wedstrijd die geen moment saai was, wist Anna als eerste over de streep op de Drentse VAM-berg te komen.


Met nog 2,7 kilometer te gaan, maakte Anna het nog even spannend door van fiets te wisselen. Annemiek van Vleuten reed op dat moment 1:15 achter haar. Maar dat bracht haar winst geen moment in gevaar. Op de finish had ze 1:19 over op Van Vleuten.


Al vroeg in de wedstrijd plaatste ploeggenote Jip van den Bos een aanval. Anna en Anouska Koster (Parkhotel Valkenburg) sloten bij haar aan en wisten met zijn drieën lang vooruit te blijven. Achter hen vormde zich een achtervolgende groep met onder anderen Amy Pieters, Chantal van den Broek-Blaak, Marianne Vos (CCC-Liv) en Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott).


Met nog zo’n vijf rondes te gaan, opende Van Vleuten de aanval. Pieters en Vos konden haar lang bijhouden, maar moesten uiteindelijk lossen. Anna had inmiddels haar ploeggenote Van den Bos gelost en reed nog een tijdje op met Koster, die haar uiteindelijk moest laten gaan op de kasseienstrook. Anna kon haar voorsprong op Van Vleuten, die tot op 27 seconden wist te komen, uitbouwen tot 1:19.


Het Nederlands Kampioenschap op de weg werd verreden op een parcours van 7,3 kilometer rondom de Col du VAM. 17 keer moesten de vrouwen de ronde afleggen. De eerste beklimming, 500 meter en 7% gemiddeld, bevat een kasseienstrook van 160 meter en heeft op het steilste punt een stijgingspercentage van 24%. De tweede beklimming is 200 meter lang met een stijging van gemiddeld 12%.


bottom of page